Hogyan próbálták értelmezni az álmok világát a különböző kultúrákban és vallásokban?

608
HOZZÁSZÓLÁS:

Amióta világ a világ, az embert bűvöletben tartják az álmok, illetve az álmok értelmezési lehetőségei.

Ősidők óta, több magyarázat is létezik arra, hogy miért álmodunk. Fiziológiai és pszichológiai elméletek sora született a jelenség értelmezésére.

A legkorábbi álomfejtők úgy vélték, hogy az álmok az istenekkel való kapcsolatra szolgálnak. Az egyiptomiakat, a babilóniaiakat és a bibliai zsidókat is vonzották az álmok, és feljegyezték a bennük megjelenő szimbólumokat. A bibliai zsidók az elsők között voltak, akik az álomfejtésben figyelembe vették az ember éber életét, beleértve a foglalkozását, a családi kapcsolatait és a személyes jellemvonásait.

Homérosz Iliászában is megjelenik az álom motívuma, például a legfőbb isten, Zeusz álmot bocsát Agamemnonra, a Tróját ostromló görög sereg vezérére… A görögök, akárcsak az egyiptomiak, hittek az álmok gyógyító erejében. Az ókori Athén polgárai hetekig aludtak templomokban, azt remélve, hogy olyan álomban lesz részük, amely elárulja, hogyan gyógyulhatnak meg.

Az ókor nagy gondolkodói közül sokakat, Platónt, Arisztotelészt és Szókratészt egyaránt érdekelte az álom szerepe és kapcsolata az ember éber életével:

  • Hippokratész – a modern orvostudomány megteremtője – diagnózishoz használta az álmot, és a betegek álmaira alapozta a gyógymódot.
  • Platón hitt abban, hogy egy álombeli jelenet hatással lehet az ember valóságos életét befolyásoló döntésekre.
  • Arisztotelész szerint az álmok az ember éber életét ábrázolják, és az érzékletek válthatják ki őket. Például, ha az álmodónak forró a teste, akkor Arisztotelész feltételezése szerint tűzről és forróságról álmodhat.

Az első írásos gyűjtemény

Kr. u. II. század közepén Artemidorus római tudós hatalmas, ötkötetes munkát írt Oneirocritica (Az álmok értelmezése) címmel. Valószínűleg ezt tekinthetjük az álommotívumok első adattárának. Könyvében felvetette, hogy az álmok alapja az ember éber életében keresendő.

Artemidorus szerint az álmodó munkáját, társadalmi helyzetét, testi és lelki egészségét egyaránt figyelembe kell venni az álomfejtésben – Ez a szabály máig érvényes, és aki ezt a könyvet forgatva helyesen akarja értelmezni álmait, annak mindig figyelembe kell vennie a saját helyzetét. A könyv pusztán útmutatással szolgál ehhez.

Az álmok megjelenése a Bibliában

A Bibliában számos álomjelenet és álomfejtés szerepel. Az egyik leghíresebb Jákob álma a lépcsőről vagy lajtorjáról, amely a mennybe vezet. Egyes értelmezések szerint a földön álló, de a mennybe vezető létra az Isten és a földi halandók közötti magasabb rendű kommunikáció jelképe.

Az Ótestamentum tele van álmokkal és álomértelmezésekkel. Közülük az egyik legismertebb Jákob fiának, Józsefnek a története.
Józsefről azt tartották, hogy az álmokon keresztül képes meglátni a jövőt. József álomfejtései gyakran szolgáltattak okot a testvérviszályra, nemcsak József kivételes látnoki ereje, hanem az álmok tartalma miatt is. József több álmában is magát látta a leghatalmasabbnak a testvérek között. A többiek megharagudtak rá fennhéjázásáért, arra kényszerítették, hogy elbujdosson, Jákobbal pedig elhitették, hogy legkedvesebb fia meghalt…

Szintén híres történet, amelyben Dániel megfejti Nabukodonozor babilóniai király álmát. A ‘királyi’ álomban megparancsolták, hogy vágjanak ki egy szép és hatalmas fát, ezért az állatok és más teremtmények védtelenül maradtak. Nabukodonozor azt álmodta, hogy a fatuskóhoz kellett láncolnia magát.
Dániel úgy fejtette meg a király álmát, hogy hiába hatalmas ő a birodalmában, van egy nála nagyobb hatalom fenn az égben – Isten -, és Nabukodonozornak el kell fogadnia Isten legfelsőbb hatalmát.

Az álmok más vallásokban is jelentőséget kapnak ⇒

Például Mohamed prófétáról, az iszlám alapítójáról azt tartják, hogy a Korán javarészt az álmaiban jelent meg. A próféta arról is híres volt, ahogy megfejtette a tanítványok álmait.

A buddhizmusban is nagy hagyománya van az álomfejtésnek, és számos legenda vagy történet beszél el álmokat. Az egyik szerint Buddha anyja azt álmodta, hogy egy kis fehér elefánt növekszik a méhében.
A brahmin kasztba tartozók ezt úgy értelmezték, hogy az álom egy nagy uralkodó születését jövendöli meg.

A zoroasztrizmusban (régi iráni vallás az iszlám térhódítása előtt) az álmok az év vagy a hónap adott időpontjáboz kapcsolódnak. Az, hogy a hónap melyik napján jelent meg az álom, befolyásolta a jelentését és az értelmezését.

Nagyjából az V. századtól kezdve az álmokkal és jelentésükkel kapcsolatos hiedelmek változáson mentek át!

Kisebb jelentőséget kaptak bennük az istenek és a természetfeletti erők.

Az álmok és jelentésük modern kutatása a nyugati világban Sigmund Freud (1856-1939) osztrák és Carl Gustav Jung (1875-1961) svájci pszichiáterrel kezdődött.A mai álomelemzések mind az ő elméleteikből indulnak ki! (A nevekre kattintva bővebben olvashat Freud és Jung elméleteiről)

608
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]