Az álomfejtés 4+1újszerű megközelítése

628
HOZZÁSZÓLÁS:

A korszerű álomfejtés nagy része ma is Freud munkásságán alapul, de például hatással volt rá a 20. századi fejlődő pszichiátria is. 

1.) Fritz Perls (1893-1970) amerikai pszichiáter szerint a szimbólumok saját élményeink szüleményei, és minden álombeli alak saját énünk olyan vonatkozásait képviseli, amelyeket ébren nem vállalnánk. Perls az álmokat valamely megoldatlan érzelmi probléma megjelenítőinek tekintette, amelynek a végére kell járnunk, az álomszimbolikáról pedig úgy vélekedett, hogy az minden egyes álmodó saját szókészlete, és nincs egyetemes jelentése.

2.) Medárd Boss (1903-1990) svájci pszichiáter szerint az álmok általában nem szimbolikusan, hanem szó szerint értelmezhetők. Boss számára nem létezik egyetemes erkölcsiség, amelyből meríthetünk, és az álom pusztán az álmodó hiedelmeit, viselkedését és kapcsolatait tárja föl.

3.) Az álomfejtésért kevésbé lelkesedő pszichológusok inkább azt az elméletet támogatják, amely szerint az agy alvás közben véletlenszerű szenzoros információkat lök ki, majd ezeket ügy próbálja feldolgozni, hogy beleszövi őket valamilyen mesébe, és arra használja az álmodó reményeit, félelmeit, hogy segítségükkel megfogalmazza ezt az álommesét.

4.) Az előbbihez hasonló másik elmélet szerint alvás közben az agy olyan mesét hoz létre, amelybe beleillenek a nap eseményei, gondolatai és tettei, majd úgy dolgozza fel ezeket, hogy el tudjuk raktározni az emlékezetünkben, vagyis az álom nem más, mint a memória mankója.

+1 Egy következő, szintén újszerű elmélet olyan számítógéphez hasonlítja az agyat, amelyben az álmok többnyire szükségtelen ismeretek elraktározására valók, s így csinálnak helyet azoknak az információknak, amelyekre nap mint nap szükségünk van.

628
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]