Ismerje meg a felnőttkori egészséges alvás szakaszait

1162
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges felnőtt alvása az álom mélysége alapján több szakaszra, stádiumra osztható.alom-alvas-pihenes-05

1. stádium Ez a felületes alvás ideje. Az izmok elernyednek, szabályos, egyenletes lesz a szívműködés és a légzés, a test hőmérséklete csökken,

2. stádium Ebben a periódusban még enyhe zajok is felébresztik az alvó embert. A szemgolyók egyik oldalról a másikra fordulva mozognak.

3. stádium – A mély alvás első szakasza ez, az alvót már csak nagyon erős ingerekkel, hangos zajjal lehet felébreszteni. Az izmok még jobban ellazulnak, a légzés még sokkal szabályosabbá válik, a szívműködés tovább lassul, és a vérnyomás is esik.

4 stádium Ez a legmélyebb alvás periódusa. Az alvó embert már csak nagyon nehezen lehet ébreszteni. A légzés és szívműködés teljesen szabályos, a test hőmérséklete lassan tovább csökken.

A 3. és 4. stádiumot deltaalvásnak is szokták nevezni:

Ma az a vélemény, hogy a nap folyamán lezajló legfontosabb események az alvásnak ezekben a stádiumaiban épülnek be a hosszú időn át megmaradó emlékezésbe, a hosszú távú memóriába. Ha tehát nem alakul ki mély alvás, akkor komoly emlékezetzavarok jöhetnek létre a testi és szellemi teljesítmények fokozatos csökkenése mellett.

REM-alvás:

Az alvásnak ez a rendszerint álomperiódusnak nevezett szakasza egészen különleges jelentőségű. A REM elnevezést az ebben a periódúsban megfigyelhető jellegzetes, gyors szemmozgásokról kapta ( eredeti angol kifejezéssel élve ‘Rapid Eye Movement’ ).

Az agyi elektromos görbén az éber állapotban vagy fáradtan észlelhető hullámokra emlékeztető képet látunk, bár eközben az ember mélyen alszik és csak nagyon nehezen ébreszthető fel.

A REM-fázisban a vérnyomás, a szívműködés, a légzés egyaránt nagyon szabálytalan, a kéz és láb ujjaiban rángások észlelhetők, a férfiak pénisze megduzzad, a nők hüvelyének vérátáramlása fokozódik. Emellett általános izomellazulás jön létre.

Az alvás különböző stádiumai egészséges felnőtt emberek esetében a következő sorrendben jelentkeznek:

1-2-3-4-3-2 – REM.
Az alvás tehát kezdetben mélyül, azután felületesebbé válik, majd egy álomperiódus alakul ki.

Egy-egy alvási periódus kb. 90 percig tart, tehát az egyes fázisok éjszakánként három-öt alkalommal térnek vissza.

Az álomperiódus hossza az éjszaka előrehaladtával egyre nő: kezdetben csak 10-15, később átlagosan 20-30 percen át tart. A hajnali órákban tehát sokkal gyakrabban és hosszabb időn át álmodunk. – Az álomperiódusokban a szaporább légvételek normális jelenségnek tekintendők, semmiképpen sem szólnak valamilyen megbetegedés mellett, nem ad okot aggodalomra.

Az egyes stádiumok időtartamát meghatározva az derül ki, hogy egészséges felnőttek egy éjszaka alatt a teljes alvási idő 5%-át ébren, ill. az 1. stádiumban töltik, a 2. stádiumra jut az idő 50%-a, a 3. és a 4. stádiumban töltjük a teljes alvásidő 20-25%-át, végül álomperiódusban (REM-fázisban) vagyunk az éjszaka 20%-ában.

A vizsgálatok segítségével azt is meg lehetett állapítani, hogy az alvás nem egyszerűen egy nyugalmi állapot vagy a szervezet működésének – mondjuk így – takaréklángra való állítása, hanem aktív pihenés. Ennek a pihentető, helyreállító folyamatnak meghatározott törvényszerűségei vannak, és ha ezek nem érvényesülhetnek, akkor a test és a lélek működésében zavarok jelentkeznek.

1162
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. Intussu34b szerint:

  http://motomuzeum.pl/jakie-opony-zimowe-wybrac.php
  Buying a new or used vehicle can be quite a challenging approach unless you know what you are actually undertaking. By educating yourself about car purchasing prior to deciding to head to the car dealership, you possibly can make stuff less difficult on your own. The following advice may help your upcoming purchasing trip become more pleasant.

  Always take a auto technician alongside when buying a brand new vehicle. Car dealers are notorious for promoting lemons and you do not need to be their following target. When you can not have a auto technician to consider automobiles along, at least make certain you have him look at your ultimate option prior to buying it.

  Know your restrictions. Before you begin shopping for your next car or pickup truck, decide how much you can manage to spend, and stay with it. Don’t forget about to add fascination with your calculations. You are likely to shell out about 20 % as an advance payment as well, so prepare yourself.

  Just before seeing a dealership, know what sort of car you desire. Analysis each one of you possibilities prior to shopping to help you determine what works for your financial allowance and loved ones needs. Seek information to find out simply how much you must pay for the potential automobile.

  Before you sign any agreement spend some time to go through every single series, like the small print. If there is anything detailed that you just do not fully grasp, tend not to sign until you have an response that you simply understand. Unsavory salesmen may use a binding agreement to insert a lot of service fees that had been not mentioned.

  If you keep your previous assistance under consideration the very next time which you go looking for a automobile, you will end up very likely to get a full package. Buying a car does not have to become frustration. Simply use the guidelines from this article and you may obtain the vehicle you desire with a very good value.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]